Γυμνάσιο Αιγινίου

Εκδρομή Γ τάξης στην Αθήνα

Εκδρομή Γ’ Γυμνασίου Αιγινίου στην Αθήνα και επίσκεψη στη Βουλή

Στις 12, 13 και 14 Απριλίου 2013, 47 μαθητές της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Αιγινίου συμμετείχαν σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα με κύριο σκοπό την επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων.

Στις 12 Απριλίου, ημέρα άφιξης στην Αθήνα, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Ευγενίδου και παρακολούθησαν στο θόλο του Ιδρύματος την προβολή με τίτλο «Η Μεγάλη Περιπέτεια». Πρόκειται για μία προβολή που περιγράφει τις δραστηριότητες των διαστημικών λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, την εκπαίδευση και τις συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο διάστημα, την εμφάνιση και εξέλιξη των διαστημικών σταθμών καθώς επίσης και τις περιπέτειες των διαστημικών λεωφορείων γύρω από τους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος. Στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν για την εξέλιξη στην έρευνα του διαστήματος και να διαπιστώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες τόσο κατά την προετοιμασία τους όσο και κατά τη διαβίωση στο διάστημα.

Στις 13 Απριλίου, οι μαθητές αρχικά ξεναγήθηκαν στο Βράχο της Ακρόπολης, θαύμασαν από κοντά τα μνημεία της Κλασσικής Περιόδου και ήρθαν σε επαφή με την Πολιτιστική μας Κληρονομιά.  

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων. Ξεναγήθηκαν στο κτίριο της Βουλής, ενημερώθηκαν για την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενδυνάμωση της πολιτικής αγωγής και συνείδησης των μαθητών, αλλά και η γενικότερη ιστορική και μορφωτική τους καλλιέργεια.

Μετά την Βουλή των Ελλήνων οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και είδαν από κοντά τα χαρακτηριστικότερα σημεία του.

Στις 14 Απριλίου, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Αρχικά, επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο του μουσείου που περιλαμβάνει τα τμήματα: Βοτανικό, Ζωολογικό, Γεωλογικό, Παλαιοντολογικό. Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν το φυσικό πλούτο της Ελλάδας και του υπόλοιπου κόσμου και μέσα από τη γνώση να ευαισθητοποιηθούν και να επανέλθουν στο σεβασμό της φύσης.

Ακόμη, επισκέφθηκαν το Κέντρο Γαία που βρίσκεται στο χώρο του μουσείου και ενημερώθηκαν για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής που απειλούν την επιβίωση του ανθρώπου. Η προσέγγιση πραγματοποιήθηκε μέσω διαδραστικών εκθεμάτων στις θεματικές ενότητες: Ο Πλανήτης Γη και τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, Πρόκληση της Ενέργειας, Πρόκληση των Μεταφορών, Πρόκληση των Φυσικών Πόρων, Πρόκληση του Νερού, Πρόκληση των Τροφών. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ευαισθητοποίηση και η συνειδητοποίηση της ανάγκης για προσωπική και συλλογική δράση.

Όλοι οι στόχοι της επίσκεψης στη Αθήνα και τη Βουλή των Ελλήνων επετεύχθησαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι άλλες παράμετροι της επίσκεψης, όπως ασφάλεια, μετακίνηση, διαμονή, φαγητό ήταν σε πολύ καλό επίπεδο χωρίς κανένα πρόβλημα.