Την τραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα της Γ΄ Γυμνασίου Αιγινίου την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 8.30 μ. μ. στο γυμναστήριο του γυμνασίου.
Μια όχι και τόσο γνωστή εκδοχή του μύθου της ωραίας Ελένης επιλέγει να δραματοποιήσει ο Ευριπίδης. Η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία ακολουθώντας τον Πάρη, δεν πρόδωσε ποτέ τον Μενέλαο. Η θεά Ήρα έδωσε στον Πάρη ένα ομοίωμά της και, με τη βοήθεια του Ερμή, οδήγησε την ίδια στην Αίγυπτο, στο παλάτι του βασιλιά Πρωτέα. Εκεί θα την συναντήσει, έπειτα από 17 χρόνια, ο Μενέλαος, ναυαγός, και μαζί θα σχεδιάσουν την εξαπάτηση του τωρινού βασιλιά, του Θεοκλύμενου, γιου του Πρωτέα, και την επιστροφή τους στη Σπάρτη.
Ο δεκάχρονος πόλεμος της Τροίας, λοιπόν, έγινε για ένα είδωλο, μια νεφέλη. Η ματαιότητα του πολέμου είναι ένας από τους βασικούς άξονες του έργου. Ο σημαντικότερος , όμως, θεματικός άξονας, που το διατρέχει, είναι η αντίθεση ανάμεσα στα φαινόμενα και την πραγματικότητα, στην εξωτερική εικόνα και την αλήθεια. Το έργο, γραμμένο στη διάρκεια του τριαντάχρονου πελοποννησιακού πολέμου, δεν είναι «βαρύ» για δεκαπεντάχρονους εφήβους. Από πολλούς μελετητές έχουν τονιστεί τα κωμικά στοιχεία καθώς και το αίσιο τέλος του, που το κάνουν να μοιάζει με ένα ρομαντικό δράμα.
Η δική μας ερασιτεχνική παράσταση δεν φιλοδοξεί, φυσικά, να αναδείξει όλες τις πλευρές του έργου. Ο στόχος ήταν περισσότερο οι μαθητές, που το διδάσκονται στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, να το αντιμετωπίσουν ως πραγματικό θεατρικό έργο κι όχι μόνο ως κείμενο ή μάθημα. Χρειάστηκε να συντομεύσουμε το αρχικό κείμενο περιορίζοντας κυρίως τα χορικά και λιγότερο τα διαλογικά μέρη. Μοιράσαμε το ρόλο της Ελένης σε πέντε κορίτσια, το ρόλο του Μενέλαου σε δυο αγόρια, το ίδιο και το ρόλο του Θεοκλύμενου. Αυτό έγινε για παιδαγωγικούς λόγους, ώστε να μην υπάρχουν δυο τρεις πρωταγωνιστές, αλλά να είναι η προσπάθεια συλλογική. Συνδέεται, πάντως, και με το βασικό θεματικό άξονα του έργου: ποια είναι η πραγματική Ελένη, η σοβαρή Ελένη της αρχής ή η ραδιούργα Ελένη που εξαπατά το βασιλιά Θεοκλύμενο;
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Παναγιώτη Αχλατλή, παλιό μαθητή μας, για την μουσική επένδυση, που αποδείχτηκε καθοριστική για την ατμόσφαιρα της παράστασης. Ευχαριστούμε την καθηγήτρια των καλλιτεχνικών Μαρία Δαδαρούκα για την όμορφη αφίσα και την Αγγελίνα Σοφιανοπούλου για τις πολύτιμες συμβουλές της στο θέμα της σκηνοθεσίας. Ευχαριστούμε, επίσης, το γυμνάσιο Μακρυγιάλου που μας παραχώρησε τις φορεσιές των ηθοποιών και, φυσικά, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την αμέριστη συμπαράστασή του.
Παίζουν
Χορός: Άννα Βουλτσίδου, Άβα Ντούνγκα, Λίνα Σιανίδου, Χρυσάνθη Σπυροκώστα, Κατερίνα Χνούδα
Ελένη: Ιωάννα Λούκα, Φανή Νιώπα, Ιωάννα Παπαδοπούλου, Δανάη Αργυριάδου, Θάλεια Βλανίδου
Τεύκρος: Γιώργος Γιουμούκης
Μενέλαος: Βλάσης Γκογκίδης, Γιώργος Βαρμάζης
Γερόντισσα: Άννα Βουλτσίδου
Πρώτος αγγελιαφόρος: Βασιλική Παπανάκου
Θεονόη: Δέσποινα Γεωργιάδου
Ακόλουθος Θεονόης: Θεοδώρα Γκεβρέκη
Θεοκλύμενος: Θανάσης Ζαφείρης, Παναγιώτης Τσακίρης
Ακόλουθος Θεοκλύμενου: Δημήτρης Γκορτσίλας
Δεύτερος αγγελιαφόρος: Θεοδώρα Τοπτσή
Διόσκουροι: Βασιλική Παπανάκου, Μαρία Παπαργυρίου
Πήραν μέρος στις πρόβες, όχι όμως και στην τελική παράσταση: Γιώργος Ανέστης και Άγγελος Ελευθερούδης.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ναταλία Γαβριηλίδου, Αργυρώ Μασούτη