Γυμνάσιο Αιγινίου

Επίσκεψη και ηχογράφηση μουσικής από μαθητές του σχολείου στο στούντιο του ΤΜΣ ΑΠΘ

Το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας μαθητών του Γυμνασίου στο στούντιο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ στην περιοχή της Θέρμης Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού (πολιτιστικού) προγράμματος με τίτλο: «Δημιουργία μουσικής εκδήλωσης και ηχογράφηση μουσικών αποσπασμάτων στο ΤΜΣ ΑΠΘ». Το πρόγραμμα εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς 2016-17 από την εκπαιδευτικό μουσικής του σχολείου Παπαθανασίου Πηνελόπη, σε συνεργασία με τον κ. Γιώργο Παπαδέλη,  αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ στον τομέα της Μουσικής Ακουστικής και Πληροφορικής της Μουσικής. Στο πρόγραμμα επίσης συμμετείχαν ο διευθυντής του Γυμνασίου, Γεωργιάδης Γιώργος και ο μαθηματικός Πλιάκας Γιάννης οι οποίοι και συνόδευσαν τους μαθητές μαζί με τη θεολόγο Ζαχαριάδου Σταυρούλα.

Μετά την άφιξη όλων των συμμετεχόντων στο στούντιο το πρωί στις 10.00 π.μ. αρχικά έλαβε χώρα μία παρουσίαση από τον κ. Παπαδέλη σχετικά με τις βασικές αρχές μίας ηχογράφησης ήχου, κατά την οποία οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το περιβάλλον ενός λογισμικού ηχογράφησης, στην προκειμένη περίπτωση το Cubase, και τις βασικές του λειτουργίες (διαφορετικά κανάλια ήχου, ρυθμίσεις, παράμετροι, κάρτα ήχου, σύνδεση μικροφώνων και ενδεικτική ηχογράφηση φωνής).

Στις 12.30 ξεκίνησαν να ηχογραφούν στον εσωτερικό πλέον χώρο του στούντιο οι 6 από τους 24 μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι οποίοι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν επιλέξει, διασκευάσει και προετοιμάσει ένα μουσικό κομμάτι έχοντας ως αφετηρία τα δύο δημοφιλή κομμάτια του Ed Sheeran ?Shape of you? και ?Sing?.

Η διαδικασία κράτησε αρκετές ώρες ήταν όμως μία ανεκτίμητη, πολύ ενδιαφέρουσα καθώς και ιδιαίτερα απαιτητική εμπειρία για τους μαθητές που έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν, στην οποία ανταπεξήλθαν με πολύ μεγάλη επιτυχία και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια! Πρώτα ηχογράφησαν οι μαθητές Ανδρικοπούλου Μαρία και Ντάνι Μπορίσωφ τα μέρη της κιθάρας, στη συνέχεια ο Κώστας Αγγελίδης το μέρος του πιάνου, ο Παναγιώτης Αχλατλής κρουστά και τύμπανα και τέλος τραγούδησαν οι μαθήτριες Ανδρικοπούλου Μαρία, Ανδρικοπούλου Μαρκέλλα και Δένη Δέσποινα. Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας ο μαθητής Νίκος Γιοβανόπουλος ανέλαβε τη βιντεοληψία, προκειμένου να προβεί στη δημιουργία ενός μουσικού βίντεο το οποίο να συνοδεύει το μουσικό κομμάτι.

Φυσικά για να ολοκληρωθεί το κομμάτι χρειάζεται πολύωρη επεξεργασία στον υπολογιστή. Ανυπομονούμε να ακούσουμε το τελικό αποτέλεσμα και θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον κ. Παπαδέλη για την ευκαιρία που μας πρόσφερε, και στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, να αποκτήσουμε μία τόσο πολύτιμη εμπειρία, ειδικά στα πλαίσια της φετινής σχολικής χρονιάς που υπάρχουν πολλοί μαθητές στη Γ τάξη οι οποίοι ασχολούνται με τη μουσική διαθέτοντας ξεχωριστές ικανότητες και δεξιοτεχνία. Η συνεργασία μας ήταν καταπληκτική, με αποτέλεσμα η πολύωρη και απαιτητική διαδικασία της ηχογράφησης να γίνει ευχάριστη και απολαυστική.

Στο πρόγραμμα και στην εκπαιδευτική εκδρομή συμμετείχαν συνολικά οι μαθητές:

Αγγελίδης Κωνσταντίνος Γ1

Αγγελίδου Ανδρονίκη Γ1

Αγγελίδου Ελένη Γ2

Ανδρικοπούλου Μαρία Γ1

Ανδρικοπούλου Μαρκέλλα Γ2

Αργυριάδου Ευανθία Γ1

Αργυριάδου Δανάη Β1

Βαρδάκας Πέτρος Β1

Βαρμάζης Γιώργος Β1

Βασιλείου Κώστας Γ2

Βουλτσίδου Άννα Β1

Γεωργιάδου Δέσποινα Β1

Γιοβανόπουλος Νίκος Γ1

Γκογκίδης Βλάσσης Β1

Δένη Δέσποινα Γ1

Εξαρχόπουλος Γιώργος Γ1

Ζαφείρης Θανάσης Β1

Θεοδωρόπουλος Γιώργος Γ2

Καραγιοβάνη Άννα Γ1

Καραματσούκης Κωνσταντίνος Γ2

Κωνσταντάκος Γιώργος Γ2

Λεντίνης Παναγιώτης Γ1

Μπορίσωφ Ντάνιελ Γ3

Σταυρίδου Κυριακή Γ1

Στεργίου Κωνσταντίνα Γ1

Στογιαννόπουλος Κυριάκος Γ1

Τερζή Χρύσα Γ1